Svenska litteratursällskapet i Finland > Insamlingar & frågelistor > Ung på svenska – anvisningar för skolan
Insamlingen Ung på svenska görs i samband med SLS 140-årsjubileum och samlar de yngre generationernas tankar och erfarenheter med huvudfokus på deras vardag.
Insamlingen riktar sig till alla barn i den svenskspråkiga grundskolan i hela landet och till unga i åldern 16 år och uppåt.
Nedan finner ni anvisningarna för insamlingen i årskurs 1–6 och 7–9 och en video som kan användas i undervisningen.
Ungdomar över 16 år kan svara direkt på vår frågelista Ung på svenska.
Frågor gällande uppgiften för årskurs 1–6 riktas till:
Pia Lindholm
e-post: pia.lindholm@sls.fi
tel. nr 040 759 0017
Frågor gällande uppgiften för årskurs 7–9 riktas till:
Fredrica Nyman
e-post: fredrica.nyman@sls.fi
tel. nr 040 701 2222
Illustration: Tove Huldén
Frågorna för årskurs 1–6 kretsar kring vardagen i skolan och kan användas som en uppgift i modersmålsundervisningen, men även i andra ämnen, utgående från era önskemål och barnens ålder.
Eleven kan svara på en eller flera frågor. Eleven kan svara på vilket språk hen vill, om det är okej med tanke på undervisningen. Svaren kan skrivas ner antingen för hand eller digitalt men det går också bra att rita en teckning, eller skicka in ett inspelat svar som ljudfil eller filmsnutt. Bland alla skolor som deltar lottar vi ut presentkort till Schildts & Söderströms.
Vad brukar du göra på rasten? Leker eller spelar du något, eller gör du något annat? Om du leker något tillsammans med andra, vad leker ni och på vilket språk? Beskriv leken eller spelet. Vad gör andra på rasten? Om du spelar något, vad spelar du? Var har du lärt dig lekar, spel, ramsor, saker som ni säger? Vilka ramsor eller uttryck brukar du använda eller har du hört andra säga?
Vad tycker du om skolmaten? Vad är den godaste maten du får i skolan och vad tycker du inte om? Vad skulle man äta i skolan om du fick välja? Äter du i skolan varje dag?
Dina skolämnen. Vad är du bra på? Vilket ämne tycker du inte om? Varför? Vad skulle du vilja bli när du blir stor?
Vad får man inte göra i skolan? Berätta om de regler ni har på er skola och i klassen. Hurudana regler tycker du att skolan borde ha? Får du använda telefonen i skolan? Vad gör du med den i så fall?
Praktiska tips för hur du kan använda frågorna i undervisningen och hur du skickar in materialet till oss kan du ta del av i Ung på svenska, årskurs 1-6. Lärarens manual
Till vårdnadshavaren, samtycke till arkivering och användning av material (minderårig)
Rubriken för elever i årskurs 7-9 är tänkt för en skrivuppgift, som eleverna också kan komplettera med en bild eller ett filmklipp. Bland alla skolor som deltar lottar vi ut presentkort till Schildts & Söderströms.
Tänk dig att du möter en person i din ålder som lever 100 år i framtiden och berätta för hen om din vardag! Hur ser en typisk dag i ditt liv ut just nu? Berätta om ditt hem, din familj, dina vänner, din skoldag och din fritid. Vilka språk använder du i din vardag och med vem? Använder du ett språk åt gången eller blandar du språken?
Berätta också om hur du tror att vardagen förändrats om 100 år. Finns det sådant som du tror att inte kommer att ha förändrats? Vad i så fall och varför?
Om du vill kan du ta en bild eller filma något i din vardag. Berätta om bilden eller filmen och varför du valde den.
Du kan också svara på något annat språk än svenska.
När stiger du upp? Vad gör du efter att du stigit upp? När far du till skolan och hur tar du dig dit (promenerar/ åker buss/ får skjuts t.ex.)?
Vilket/vilka är dina favoritämne(n) i skolan? Vilket/vilka ämnen tycker du mindre om?
Vad gör du på rasterna? Vad brukar andra göra på rasterna?
Vad händer under lunchpausen? Vad tycker du om skolmaten? Vilken är din favoriträtt och vilken rätt gillar du minst?
Vad gör du efter skolan? Har du hobbyer? Hur tar du dig till din/dina hobbyer? När gör du dina läxor? Vad tycker du om att göra hemma? När går du och lägger dig?
Vilka språk använder du hemma, i skolan, med dina vänner, i dina hobbyer? Talar du dialekt, vilken i så fall och med vem? Finns det tillfällen då du inte talar dialekt? Använder du sociala medier? Vilka? Vilka språk använder du där?
Praktiska tips för hur du kan använda rubriken och frågorna i undervisningen och hur du skickar in materialet till oss kan du ta del av i Ung på svenska, årskurs 7-9. Lärarens manual
Till vårdnadshavaren, samtycke till arkivering och användning av material (minderårig)
Samtycke till arkivering och användning av material (över 15 år)
Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors