Vasemmalta: Anita Svensson, ohjelmajohtaja Harald Wiik, Ann-Mari Franck ja Marianne Ivars radiostudiossa, 1963. Kuva: Rafael Olin. SLS/Rafael Olins fotosamling (ÖTA 112)

Haluatko järjestää keruun kanssamme?

Keräämme aineistoa yhteistyössä muiden kulttuurilaitosten, järjestöjen, yliopistojen ja tutkijoiden kanssa.

Oletko tutkija?

Ota yhteyttä, jos suunnittelet itse tai yhdessä projektisi kanssa tutkimusaineiston keräämistä ja arkistointia. Voimme neuvotella, voidaanko aineisto arkistoida myöhemmin SLS:n arkistoon ja mitä suunnittelussa tulisi silloin ottaa huomioon. Voimme myös tehdä yhteistyötä keruuprosessissa.

Otamme vastaan lahjoituksina tieteellisen tutkimuksen yhteydessä kerättyjä aineistoja, kuten kyselyvastauksia, äänitteitä, valokuvia, tietokantoja tai asiakirjoja.

Oletko opiskelija tai väitöskirjatutkija?

Julkaisemme vuosittain apurahoja keruuhankkeisiin, jotka toteutetaan esimerkiksi opinnäytetyön, pro gradu -tutkielman tai väitöskirjan yhteydessä. Akateemiset tutkimukset ovat etusijalla, mutta avustuksia voidaan tarvittaessa myöntää myös muihin keruuhankkeisiin.

Tutkimusankkeet voivat sisältää haastatteluja, nauhoituksia, valokuvia, tutkimuksia tai muuta dokumentointia. Voit käyttää aineistoa omassa tutkimuksessasi. Lisäksi se arkistoidaan myös muiden tutkijoiden käyttöön. Tarjoamme apurahan saaneille tallennuslaittteita ja opastusta. 

Apuraha on verotettavaa tuloa. Apuraha maksetaan kahdessa erässä: puolet sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä ja puolet aineiston toimittamisen jälkeen. Toimitettavan aineiston määrästä sovitaan tarkemmin apurahan myöntämisen jälkeen, mutta se voi olla esimerkiksi seuraava: 

  • Noin 8 lyhyttä haastattelua (vähintään 30 minuuttia) tai 4 pidempää haastattelua (noin 60 minuuttia), joista SLS laatii litteroinnit tai 5–6 lyhyttä haastattelua (vähintään 30 minuuttia) tai 3–4 pitkää haastattelua (noin 60 minuuttia), jos teet litteroinnit itse.
  • Noin 100 valokuvaa ja valokuvaluettelo (kun kyseessä on pelkkä valokuvadokumentaatio)
  • Musiikki- ja tanssiesitysten tallenteiden tai videoiden määrästä sovitaan tapauskohtaisesti

Aineiston mukana on toimitettava myös kenttätyöpäiväkirja tai muu dokumentaatio siitä, miten aineisto on kerätty. Muista keruumenetelmistä tai aineistotyypeistä sovitaan tapauskohtaisesti.

Keruut yhdistysten kanssa

Aikooko yhdistyksesi kerätä aineistoa juhlavuotta, julkaisua, näyttelyä tai hanketta varten? Me voimme auttaa.

Otamme mielellään vastaan ehdotuksia ajankohtaisista keruuhankkeista, jotka voidaan toteuttaa yhteistyössä yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Yhteinen keruu voidaan toteuttaa kyselylomakkeiden tai kyselykutsujen avulla. Voimme tarvittaessa laajentaa ja syventää kysymyksiä siten, että aineistosta tulee koko Suomen ruotsinkielisen alueen kattava. Ilmoittamme vuosittain mahdollisuudesta ehdottaa teemoja yhteiseen keruuseen.

  • Yhdistyksesi ehdottaa meille keruuhankkeen teemaa.
  • Keruuhanke voi koskea yhdistyksellesi tärkeää teemaa, josta tarvitaan tietoa tiettyyn tarkoitukseen.
  • Jos päätämme edetä ehdotetun aiheen kanssa, suunnittelemme yhdessä keruun sisällön ja järjestämisen. Suunnittelemme yhdessä, miten keruukutsua levitetään oikeiden kohderyhmien löytämiseksi. Autamme myös tietosuoja- ja tekijänoikeuskysymyksissä.
  • Toteutamme keruun SLS:n arkistotoiminnan puitteissa ja annamme yhdistyksesi käyttöön kerätyn aineiston määriteltyä tarkoitusta varten.

Kerätty aineisto arkistoidaan osaksi SLS:n kokoelmaa, ja se on tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käytettävissä, kun yhdistyksen hanke on päättynyt.

Oletko kiinnostunut?

Ota yhteyttä