Vuoden 2023 Fredrik Pacius -palkinto Tomi Mäkelälle

SLS jakaa vuosittain Fredrik Pacius -palkinnon Fredrik Paciuksen muistorahastosta. 15 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, joka edistää suomalaista musiikkielämää Fredrik Paciuksen hengessä.

Vuoden 2023 Fredrik Pacius -palkinto myönnetään professori Tomi Mäkelälle monipuolisesta ja uudistavasta tieteellisestä työstä, joka on edistänyt suomalaisen musiikkiperinnön uudelleenarviointia ja sijoittumista pohjoiseurooppalaiseen kontekstiin.

Paciuksen tavoin Mäkelä on liikkunut Suomen ja Saksan kielialueen välillä monella tasolla. Hän on perehtynyt tutkimuksissaan musiikin teoriaan ja estetiikkaan sekä ennen kaikkea musiikin historiaan. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia suomalaisista säveltäjistä Fredrik Paciuksesta Kaija Saariahoon sekä antanut merkittävän panoksensa musiikkitieteen ja -pedagogiikan historiankirjoitukseen. Mäkelä johti Svenska litteratursällskapetin Fredrik Paciuksen kirjeiden ja päiväkirjojen toimitusprojektia, jonka tuloksena syntyi kirja Fredrik Pacius. Kompositör i Finland (2009). Vuonna 2008 hänen Sibelius-tutkimukselleen myönnettiin ”Geisteswissenschaft international” -palkinto.

Pianistina aloittanut Mäkelä opiskeli Lahdessa, Wienissä ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, minkä jälkeen hän jatkoi musiikkitieteen ja estetiikan opintojen parissa Helsingin yliopistossa. Hän väitteli tohtoriksi Berliinissä vuonna 1988 pääohjaajanaan Carl Dahlhaus ja nimitettiin Helsingin yliopiston dosentiksi tutkittuaan 1900-luvun alun konsertoivaa kamarimusiikkia. Vuodesta 1995 Mäkelä on toiminut professorina Saksassa ja vuodesta 2009 Hallen ja Wittenbergin Martin Luther -yliopistossa.

Fredrik Pacius ‑palkinto jaetaan kolmatta kertaa järjestettävän Fredrik Pacius -symposiumin yhteydessä 29.11.2023 klo 16.00. Fredrik Pacius -symposiumin järjestävät yhteistyössä Svenska litteratursällskapet i Finland, Taideyliopiston Historiafoorumi ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulu. Symposiumia voi seurata suorana lähetyksenä Taideyliopiston YouTube-kanavalla.

Pacius-palkinnon ovat aiemmin saaneet kapellimestari Susanna Mälkki (2022), säveltäjä Eero Hämeenniemi (2021), kapellimestari Nils Schweckendiek (2020), Sibelius-tutkija Glenda Dawn Goss (2019) ja musiikkitieteilijä Pekka Gronow (2018).