Miten e-kirjaa luetaan?

Epub on digitaalisten kirjojen (e-kirjojen) tiedostomuoto. Se sopii erityisen hyvin lukemiseen pienemmillä näyttölaitteilla, kuten tableteilla tai matkapuhelimilla. Tekstin kulku ja sivun asettelu on suunniteltu Epubissa siten, että ne mukautuvat näytön tilaan ja käyttäjän valitsemiin asetuksiin, kuten tekstin kokoon.

Tavallisesti epub-tiedosto ladataan ja tallennetaan omalle laitteelle ennen ohjelman avaamista. Epub-tiedoston lukemiseen tarvitaan ebook reader -ohjelma. Tableteissa ohjelma on sisäänrakennettuna. Myös Mac-tietokoneissa, iPadeissa ja iPhoneissa on sisäänrakennettu lukuohjelma nimeltä Books (Apple Books). Muihin laitteisiin saattaa joutua asentamaan erillisen lukuohjelman.

Windows

Windows-tietokoneisiin suosittelemme ensisijaisesti Calibre-ohjelmaa, jonka voit ladata täältä. Jos käytät työpaikan tietokonetta, johon et voi itse asentaa ohjelmia, on Calibresta saatavilla myös ns. siirrettävä versio, jonka voit asentaa ilman admin-oikeuksia.

Saavutettavuusominaisuuksia tarvitseville ja esimerkiksi ruudunlukuohjelmia käyttäville suosittelemme Thoriumia.

Calibre koostuu kolmesta moduulista: pääsovelluksesta, jossa voit hallita e-kirjoista koostuvaa kirjastoa ja myös avata kirjoja muissa moduuleissa, e-kirjojen katselusta eli lukusovelluksesta ja e-kirjojen muokkaustyökalusta (e-book editor), joka on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat e-kirjojen muokkaustoimintoa.

Voit avata tietokoneellesi tallentamasi epub-tiedoston missä tahansa moduulissa tai muussa käytössäsi olevassa lukuohjelmassa napsauttamalla tiedostoa hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla ”Avaa” ja valitsemalla sopivan ohjelman.

Kun olet avannut tiedoston Calibressa, voit selata kirjaa esimerkiksi nuolinäppäimillä. Painamalla Esc-näppäintä tai napsauttamalla sivua hiiren oikealla painikkeella pääset valikkokohteisiin ja asetuksiin. E-kirjojen katseluohjelman käyttöohje löytyy täältä.

Kun olet valinnut lukuohjelman, kannattaa se asettaa oletusohjelmaksi epub-tiedostoille. Silloin voit helposti avata e-kirjan luettavaksi kaksoisnapsauttamalla tiedostoa. Helpoin tapa määrittää epub-tiedostojen oletusohjelma on napsauttaa epub-tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valita Ominaisuudet. Esiin tulevassa ikkunassa Etsi Yleiset-välilehdeltä Avaa ohjelmalla -asetus. Napsauta Muuta ja valitse haluamasi lukuohjelma.

Android

Google Play -kaupassa on tarjolla useita Android-käyttöjärjestelmää hyödyntäviin matkapuhelimiin ja -tableteihin sopivia lukusovelluksia. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Colibrio Reader ja Pocketbook Reader.

Mac

Applen tietokoneissa on sisäänrakennettu lukuohjelma nimeltä Books (Apple Books).

Kun olet ladannut e-kirjan, löydät sen Finderista Downloads-kansiosta. Voit avata kirjan Booksissa kaksoisnapsauttamalla tiedostoa. Kun olet avannut kirjan Booksissa, löydät sen uudelleen Booksin Kirjasto-näkymän kautta.

Voit selata kirjaa edestakaisin nuolinäppäimillä tai napsauttamalla oikeaa ja vasenta marginaalia.
Valikkopainikkeita, kuten sisällysluetteloa, voi käyttää siirtämällä hiiren osoittimen ikkunan yläreunan yli.

Ipad och Iphone

iPadissa ja iPhonessa on sisäänrakennettu lukuohjelma nimeltä Books (Apple Books).

Kun lataat e-kirjan iPadiin, se tallennetaan Lataukset-kansioon. Jos latasit kirjan Safarin kautta, pääset siihen käsiksi selaimen osoitepalkin oikealla puolella olevasta alaspäin osoittavasta nuolesta. Voit myös navigoida tiedostoon Tiedostot-sovelluksessa (hakemistokorttia muistuttava kuvake).

Kirjan lataaminen ja avaaminen voi eri tavalla riippuen käyttämästäsi selaimesta ja iPad-versiosta. 

Kun kirja on avattu Books-ohjelmassa, selaa eteenpäin napauttamalla oikeaa reunaa tai pyyhkäise oikealta vasemmalle ja taaksepäin päinvastaiseen suuntaan.

Pääset valikoihin, kuten sisällysluetteloon, napauttamalla mitä tahansa kohtaa sivulla (ei kuitenkaan vasenta tai oikeaa marginaalia). Valikkorivin vasemmalla puolella oleva nuoli (<) vie sinut kirjastonäkymään. Symboli, jossa on kolme vaakasuoraa viivaa, avaa sisällysluettelon.

Sisällysluettelon alareunassa näkyy todennäköisesti teksti ”Paina näyttääksesi tulostetut sivunumerot”. Kun painat tätä painiketta, painetun kirjan sivunumero näkyy sisällysluettelossa ja e-kirjan sivun vasemmassa reunassa, josta kukin painettu sivu alkaa. Voit myös siirtyä painetun kirjan sivulle kirjoittamalla sivunumeron hakukenttään. Tämä ominaisuus on käytettävissä useimmissa SLS:n e-kirjoissa, jotka on julkaistu myös painettuna versiona.

Epubin avaaminen ja lukeminen iPhonessa toimii samalla tavalla kuin iPadissa.