Värt att veta – lätt att läsa

I vår populärvetenskapliga bokserie Värt att veta publiceras forskningsbaserad kunskap i ett tilltalande format, för en bred publik.

Böckerna är endast 60 sidor, men laddade med nya, oväntade tankegångar och teman. En Värt att veta-bok kostar bara några euro och du hinner läsa den till exempel under tågresan Helsingfors–Tammerfors.

Böcker i serien

Vad skiljer en kvantdator från en superdator? Och vad har Schrödingers katt med kvantmekanik att göra? Kvantdatorerna är på god väg att revolutionera vår vardag. I framtiden kommer de att kunna utföra oerhört komplicerade beräkningar ofattbart snabbt. Med kvantdatorernas kraft är det möjligt att vi lyckas lösa gäckande gåtor, till exempel vad som händer i solceller eller i den komplexa hjärnan.

Mikael Johansson förklarar med konkreta exempel hur kvantmekaniken, som bygger på de grundläggande fysikaliska lagarna, fungerar. Han reflekterar också över framtida utmaningar och etiska aspekter. Vad får man räkna, och vinner fördelarna över nackdelarna?

Vad handlar våra mardrömmar om och varför drömmer vi? Under nattens mörka timmar kryper ofta stress, världskriser och skräckseriernas bleka vampyrer in i våra drömmar. Ända sedan antiken har man trott sig veta varför: mardrömmar bottnar i en ångestfylld kropp eller själ. Mardrömmar har också förknippats med gudomliga budskap, bestraffningar och förvarningar. Den olycksbådande maran, ett andeväsen känt för att paralysera både människor och husdjur, levde länge kvar i folktron. I skönlitteratur, dikt och film ger mardrömmar uttryck för känslor och skapar den rätta, kusliga stämningen.

Kaarina Koski och Kirsi Kanerva utforskar mardrömmarnas historia och ger exempel ur aktuell kulturforskning, psykologi och insamlade drömberättelser.

Författare i serien

Mikael Johansson, docent vid Helsingfors universitet, har forskat i och föreläst om kvantmekaniska effekter i kemi och biokemi i över tjugo år. På IT-centret för vetenskap, CSC, kombinerar han superdatorer och kvantdatorer med en vetenskapsrevolution i sikte, ett jobb som vid första anblicken kan te sig som ren science fiction.

Foto: Antti Rintala/SLS

Docent Kirsi Kanerva är kulturhistoriker specialiserad på nordisk kulturhistoria och mentalitetshistoria. Docent Kaarina Koski är folklorist med särskilt intresse för folktro och folksägner, döden och nutida folktraditioner på webben.

Foto: Suvi Elo/SLS

Kommande böcker i serien

September 2024

Skogen

Jan Kunnas
September 2024

Speglingar

Sari Kivistö & Sami Pihlström