Ny bokserie: Vardagens föränderliga rum under 1900-talet

En tredimensionell bild av de tre bokomslagen i serien Vardagens rum.

Den tredelade bokserien ger en levande bild av den svenskspråkiga befolkningens liv i Finland och bygger på insamlingar där människorna själva fått komma till tals. Sidorna rymmer otaliga infallsvinklar på vardagsliv, allt från cykling, jordbruk och heminredning till huskurer, arbetslöshet och ögonblick i ungdomsföreningshus och på skolgårdar.

– 1900-talets vardagskultur är en mångfasetterad historia, och de tre böckerna ringar in det moderna samhällets genombrott ur ett vardagsperspektiv. Individen fick större möjligheter att välja livsväg när urbanisering, industrialisering och nya konsumtions- och kommunikationsmöjligheter kom att utmana gamla traditioner och vanor, säger Fredrik Nilsson, huvudredaktör för bokserien.

Naturen och platserna undersöker kontinuitet och förändring i synen på naturen och arbetet på landsbygden – jordbruk, skogsbruk, jakt och djurhållning. För många blev också förorten och småstaden symboliskt betydelsefulla miljöer. Ett viktigt tema är rörelsen i tid och rum: cyklandets tjusning, telefonins genomslag, brevväxling, migrationens följder och tågturismens framväxt. Vardagslivets praktiker bildar mönster och utvecklingslinjer som så småningom omskapar de kulturella miljöerna.

Hushållet och tingen sätter fokus på människors minnen och upplevelser av hushåll, mat, bruksföremål, redskap, inredning, kläder och tidsfördriv. Boken lyfter fram de värderingar, normer och trender i den materiella kulturen som växte fram i olika sociala miljöer, från bondstugan och herrgården till trästaden och sommarstugan. Självhushållningen, som satt sin prägel på 1900-talsvardagen, trängdes undan när konsumtionssamhället tog över.

Hemma, borta, bortom studerar rumsliga perspektiv på vardagen och mötet mellan olika föreställningar och tankearenor. Boken tar upp praktiker kring tvätt, brödbak och huskurer, betydelsen av föreningsliv, idrott och samvaron på skolgården samt tankar om sällskapande, äktenskap, arbetslöshet och död. Även kroppslig och mental förflyttning över nations- och språkgränser och gränsöverskridningar i den sinnliga världen står i fokus.

Bokserien Vardagens föränderliga rum är resultatet av ett traditionsvetenskapligt projekt (2017–2021) om svensk vardagskultur i Finland under 1900-talet. Medverkande: Jeanette Edfelt, Sonja Hagelstam, Blanka Henriksson, Niklas Huldén, Sanna LillbroändaAnnala, Yrsa Lindqvist, Jakob Löfgren, Bo Lönnqvist, Lena MaranderEklund, Fredrik Nilsson, Sofie Strandén, Ulrika WolfKnuts, AnnaMaria Åström och Susanne ÖsterlundPötzsch.

 

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

 

Naturen och platserna
Vardagens föränderliga rum under 1900-talet 1
Red. Bo Lönnqvist, Anna-Maria Åström & Susanne Österlund-Pötzsch
ISBN 978-951-583-612-0, inbunden, illustrerad, cirkapris 28 euro
Omslag: Antti Pokela
Läs e-boken gratis på sls.fi
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

 

Hushållet och tingen
Vardagens föränderliga rum under 1900-talet 2
Red. Anna-Maria Åström & Fredrik Nilsson
ISBN 978-951-583-613-7, inbunden, illustrerad, cirkapris 28 euro
Omslag: Antti Pokela
Läs e-boken gratis på sls.fi
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

 

Hemma, borta, bortom
Vardagens föränderliga rum under 1900-talet 3
Red. Lena Marander-Eklund, Blanka Henriksson & Sofie Strandén
ISBN 978-951-583-614-4, inbunden, illustrerad, cirkapris 28 euro
Omslag: Antti Pokela
Läs e-boken gratis på sls.fi
Utges i Sverige i samarbete med Appell Förlag

Pressbilder: