Nya böcker i serien Värt att veta: Skogen och Speglingar

I Skogen sätter Jan Kunnas fokus på Finlands långa skogshistoria och varför det lönar sig att först se bakåt innan vi ser framåt. Går det att möta både klimatmål och behovet av råvaror och samtidigt slå vakt om den biologiska mångfalden? I den andra Värt att veta-boken, Speglingar, utforskas spegeln som symbol i litteratur, bildkonst och filosofi. Värt att veta är en ny, populärvetenskaplig serie som tar upp tankeväckande teman – kompakt och lättläst på 60 sidor.

Finns nyckeln till en hållbar framtid i skogens historia? Jan Kunnas tecknar Finlands skogshistoria från 1700-talets svedjebruk och åkerröjning via 1800-talets sågverks- och pappersindustri till världskrig, klimatförändring och dagens bioekonomi. Kan försörjning, rekreation, naturresurser, biologisk mångfald och kolsänkor existera sida vid sida? Kunnas pekar på en av skogsbrukets största utmaningar i dag: Hur ska vi hantera helt olika tidsperspektiv – skogsindustrins pressade kvartalsekonomi kontra naturskogens livscykel på upp till flera hundra år?

Jan Kunnas är universitetsforskare i skogspolitik vid Östra Finlands universitet. Han har doktorerat vid Europeiska universitetsinstitutet i Florens och är docent i miljöhistoria.

I Speglingar utforskar Sari Kivistö och Sami Pihlström spegeln som symbol och hur våra tankar och idéer reflekteras i språket, litteraturen, vetenskapen och konsten. Det kan handla om att spegla sig i andra människor och i sin omgivning eller om hur spegelmetaforen återkommer i myter, sagor och populärkultur. Speglingar ger en inblick i hur den moderna filosofin laborerar med spegelmotivet för att göra relationen mellan oss själva och världen begriplig.

Sari Kivistö, professor i allmän litteraturvetenskap vid Tammerfors universitet, är specialiserad på latinsk litteratur, litteraturhistoria och klassiska traditioner. Sami Pihlström är professor i religionsfilosofi vid Helsingfors universitet.

Vi ger ut fyra nya Värt att veta-böcker per år och de utges också gratis digitalt. I Sverige utkommer Värt att veta på Appell Förlag.

 

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

 

Jan Kunnas
Skogen
ISBN 978-951-583-619-9, häftad, cirkapris 5 euro

 

Sari Kivistö & Sami Pihlström
Speglingar
ISBN 978-951-583-620-5, häftad, cirkapris 5 euro
Övers. Pia Vuorio

Pressbilder: