Fyra generationer skriver kvinnohistoria i En röst för frigörelse

En röst för frigörelse är en händelserik livshistoria och ett stycke viktig kvinnohistoria. Emma Saltzmans liv flätas samman med kvinnornas kamp för finländsk identitet, självständighet och jämlikhet under de dramatiska åren kring sekelskiftet 1900. Inga Elgqvist-Saltzman och Katarina Saltzman berättar insiktsfullt om Emma Saltzman utifrån det hon och hennes dotter skrivit om sina liv.

– Det har varit spännande att genom Emma Saltzman få inblick i hur de finländska kvinnorna under turbulenta omständigheter lyckades bli först i Europa med att nå det mål som kvinnor i många länder kämpade för: lika rösträtt och valbarhet. Vi har haft turen att ha tillgång till anteckningar och brev som speglar historien mot bakgrund av Emmas vardag. Mycket har förändrats – inte minst för kvinnor – under de senaste 125 åren, men många av de frågor hon engagerade sig i känns ännu aktuella, säger bokens författare Inga Elgqvist-Saltzman och Katarina Saltzman.

Vi får följa Emma Saltzman (1853–1934), född Ruin, från skolgången i ryska Tula via ett liv som herrgårdsfröken i Tavastland till en tillvaro som läkarhustru i Helsingfors. Uppväxten med en livegen barnsköterska blir en drivande kraft i hennes kamp för flickors och kvinnors rätt till utbildning och rösträtt för alla.

Tillsammans med likasinnade kvinnor som Tekla Hultin, Dagmar Neovius, Lucina Hagman och Annie Furuhjelm gick Saltzman med i nätverk som Kvinnokagalen, Martharörelsen, Samfundet Folkhälsan och Svenska Kvinnoförbundet. De arbetade för sociala reformer och folkbildning, och under ryskt styre väcktes också engagemanget för ett självständigt och demokratiskt Finland. Omskakande politiska och sociala förändringar i det ryska kejsardömet och det finländska samhället var en del av vardagen.

Inga Elgqvist-Saltzman, f. 1929, är professor emerita och fil.dr i pedagogik vid Uppsala universitet, hon har även varit verksam som forskare vid Umeå universitet. Katarina Saltzman, f. 1966, är docent och fil.dr i etnologi vid Lunds universitet, nu universitetslektor i kulturvård vid Göteborgs universitet.

 

Recensionsexemplar och intervjuförfrågningar: Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.

 

Inga Elgqvist-Saltzman & Katarina Saltzman
En röst för frigörelse
Emma Saltzmans livshistoria
ISBN 978-951-583-617-5, inbunden, cirkapris 26 euro

Pressbilder: