SLS beviljar sammanlagt 2,2 miljoner euro till fyra projekt

Projekt om den åldrande befolkningens sociala nätverk, finlandssvenskars språkbruk i digitala kanaler, vetenskapens historia och invandringens historia har beviljats forskningsmedel av SLS. Sammanlagt får de fyra projekten ca 2,2 miljoner euro. Två av projekten är forskningsprojekt och två är översiktsprojekt, som i hög grad utgår från befintlig forskning.


Sociala nätverk i en åldrande befolkning

Det ena av de två forskningsprojekten kommer att studera den åldrande befolkningens sociala nätverk. Projektet tar fasta på förändringarna i befolkningsstrukturen i Finland, där en allt större andel av befolkningen fyllt 75 år medan andelen barn minskar. Forskarna undersöker de äldres kontakter och sociala samröre med familj och släkt, och de analyserar bland annat sambandet mellan språklig tillhörighet och informellt stöd inom de sociala nätverken. Projektet genomförs vid Befolkningsförbundet med forskarprofessor Anna Rotkirch som projektledare. Projektet engagerar två forskare från Åbo universitet och två från Befolkningsförbundet, och det beviljades 598 000 euro för åren 2025–2028.

Generation X, Y och Z och de digitala språkbruken: Intra- och intergenerationellt meningsskapande, adaption och attityder (XYZdigi)

Ett projekt vid Jyväskylä universitet kommer att undersöka finlandssvenskars språkbruk i digitala kanaler. Forskarna utreder om språkbruket skiljer sig mellan generationer, hur väl medlemmar av olika generationer förstår varandra och i vilken mån de anpassar sig efter varandra när de kommunicerar digitalt. Finlandssvenskarnas digitala språkbruk kommer också att jämföras med motsvarande språkbruk på finska, danska och sverigesvenska. Projektledare är professor Åsa Palviainen och utöver henne deltar ytterligare en forskare från Jyväskylä universitet samt en forskare från Göteborgs universitet och två från Köpenhamns universitet. Projektet beviljades 600 000 euro för åren 2025–2028.

Invandringens historia i Finland 1809-2024

Det ena av de två översiktsprojekten behandlar invandringens historia i Finland. Forskarna har som mål att skriva ett översiktsverk som sammanfattar forskningen om invandringen till Finland från 1809 fram till 2024 ur ett historiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. Frågor de fokuserar på är vem som har kommit till Finland, hur invandrings- och integrationspolitiken har utformats och vilka föreställningar som styrt debatter, media och beslutsfattare. De kommer också att studera frågor kring mottagande, försörjning, bemötande och invandrares deltagande i samhälls- och arbetsliv. Projektet genomförs vid Åbo Akademi med docent Mats Wickström som projektledare. Utöver honom deltar en forskare från Åbo Akademi och en från Helsingfors universitet. Projektet beviljades 499 900 euro och projekttiden är 1.8.2025–31.12.2028.

Vetenskapens historia i Finland

Det andra översiktsprojektet gäller vetenskapens historia i Finland. Projektet sammanfattar, analyserar och bedriver kompletterande forskning om det vetenskapliga livet i Finland från 1918 fram till våra dagar. Vetenskapens och kunskapens historia relateras till såväl samhällsutvecklingen som Finlands plats i det internationella vetenskapssamfundet. Projektet genomförs vid Suomalainen Tiedeakatemia i samarbete med Finska Vetenskaps-Societeten. Projektledare är docent Stefan Nygård och projektet beviljades 498 700 euro för åren 2025–2028. Den SLS-finansierade delen av projektet kommer att engagera tre forskare. Övriga finansiärer är Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten och Alfred Kordelins stiftelse. SLS har tidigare bidragit med drygt 60 000 euro till projektet.