Vad smakade maten i Österbotten på 1700- och 1800-talet? Utgivningsprojektet Historiska recept har utökats med sex materialenheter med anknytning till Österbotten. Det handlar om fem handskrifter (Lagus, Mellberg, Runeberg, Sandman och Buss) samt Peters uppteckningar om matkultur. Drygt 560 recept och över 100 texter om matkultur har lagts till den digitala utgåvan på historiskarecept.sls.fi.
Historiska recept publicerar handskrivna recepthäften på svenska från Finland från 1700-talet framåt. Det äldsta materialet som lagts till är från 1700-talet och det modernaste från krigstida Finland cirka 1940. Här finns recept för färgning av tyger, frosskurer, traditionella recept på middagar och efterrätter, och mindre traditionella recept som ”cowboy kaffekaka”.
Lagushandskriften har oklar tillkomstort, men de äldsta delarna i handskriften har daterats till 1700-talet. Den röda tråden genom anteckningarna är hushållskunskaper och det finns också några matrecept. Ett beprövat recept på Annan vinkaka kan rekommenderas.
Mellberghandskriften härstammar från Jakobstad. Den 80-åriga Pehr Mellberg (1772–1856) antecknar år 1852 recept enligt sockerbagare Hallings instruktioner, ”då denne år 1802 hade kommit till Jakobstad för att lära några fruar att tillaga konfektyr”.
Runeberghandskriften har också anknytning till Jakobstad där Fredrika Runeberg (1807–1879) föddes. Hon påbörjade ändå anteckningsboken först när familjen flyttade till en större gård i Borgå i början på 1850-talet. Här finns recept för huskurer, färgning och mat, även en Runebergsbakelse.
Sandmanhandskriften påbörjades 1893 av den då 18-åriga Ester Sandman (1874–1951) från Vasa. Som äldsta dotter i en större familj var det troligtvis så att Sandman förväntades hjälpa sköta hushållet. Handskriften innehåller många kakor och efterrätter som säkert passade bra när man ville bjuda på något extra.
Busshandskriften hör till det modernaste materialet i utgåvan med tillkomst cirka 1940 i krigstida Finland, antingen i Vasa eller i Oravais. Eivor Buss (1911–1967) recept är en blandning av mer typiskt svenska recept samt amerikanska recept som Cowboy kaffekaka.
Redaktionen för Historiska recept uppmanar den som vill prova på recepten att använda sig av sunt förnuft.
– Man får gärna testa och utmana sina smaksinnen, men äggen var mindre, ättikan var svagare och vissa ingredienser vet vi i dag att är giftiga, säger redaktör Pieter Claes. Smakerna i recepten kan också överraska. Man använder många exotiska kryddor som kanel, kardemumma, muskot, pomeransskal och nejlika, även i salta rätter.
Förutom recept och hushållsråd finns en ny typ av material i utgåvan: Peters uppteckningar om matkultur. Journalisten och etnologen Vivi Peters (1893–1945) gjorde fältstudier cirka 1916–1930 i svenska byar i Finland med målet att bevara matrecept, matordningar, seder och bruk. Det är en tyst kunskap som har förts vidare muntligt av kvinnor. Denna minneskultur som höll på att försvinna i början på 1900-talet har fångats i 2 500 sidor renskrivna anteckningar. Nu har projektet publicerat över 100 anteckningar av Peters från Gamlakarleby, Esse och Nedervetil.
Det nya materialet kompletterar sex redan utgivna handskrifter från 1700- och 1800-talen. Utgåvan innehåller numera sammanlagt 1657 recept, råd och rön. Fler handskrifter och uppteckningar kommer att publiceras under 2025.
Känner du till eller äger du själv äldre handskrivna recepthäften och hushållsböcker får du gärna kontakta redaktör Pieter Claes (pieter.claes@sls.fi).