Sininen pallo – Blå globen -palkinto 2024 myönnetään kolmelle aloitteelle ja toimijalle, jotka tähtäävät eri tavoilla ylikulutuksen vähentämiseen. Palkinnon saavat Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti), tietokirjailijat ja Viiden vaatteen vuosi -haasteen kehittäjät Sissi Penttilä, Julia Thurén ja Aku Varamäki sekä Circutus-vertaisvuokraamopalvelun perustaja Lotta Lilja. Eetti ry palkitaan 40 000 eurolla ja muut palkinnon saajat 15 000 euron palkinnolla.
Sininen pallo on vuodesta 2021 alkaen jaettu ympäristöpalkinto, joka nostaa esiin merkittäviä tekoja ekologisen kriisin ratkaisemiseksi. Tänä vuonna palkinnon teemana on ylikulutuksen vähentäminen.
Palkintoperusteluissa nostetaan esiin kolme erilaista tapaa vaikuttaa kulutustottumuksiin. Sininen pallo -palkinto huomioi pitkäjänteisen järjestötyön, vaikuttavan viestintäteon ja uuden yritystoiminnan.
– Haluamme tuoda palkinnon avulla esiin erilaisia tapoja vastata ylikuluttamisen aiheuttamiin ongelmiin. Kaikki palkittavat toimivat omalla tärkeällä tavallaan saman päämäärän eli ylikuluttamisen vähentämisen edistämiseksi, sanoo palkintolautakunnan edustaja, Svenska litteratursällskapet i Finland -yhdistyksen kansliapäällikkö Jonas Lång.
Sininen pallo -palkinnon taustalla on ajatus, että maapalloa uhkaavista tekijöistä huolimatta monia toimintatapoja on mahdollista muuttaa siten, että ylikulutuksen haitalliset vaikutukset eivät uhkaa tulevien sukupolvien mahdollisuuksia hyvään elämään.
– Erityisesti joulun alla on hyvä muistaa, että kulutusvalintoja kannattaa tehdä ajatellen maapallon kestävyyttä. Tietoa on tarjolla runsaasti ja toivomme, että mahdollisimman monet löytävät esimerkiksi juuri Sininen pallo -palkittavien toiminnan piiriin, Lång sanoo.
Palkinto myönnetään 4.12. klo 17–19 järjestettävässä kaikille avoimessa palkintojuhlassa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki). Kaksikielisen tapahtuman moderaattori on toimittaja Annika Damström. Tilaisuutta voi seurata myös etänä osoitteessa www.sls.fi.
Tiivistelmät palkinnon perusteluista ovat tiedotteen alaosassa. Palkintoperustelut kokonaisuutena ovat liitteessä.
Palkinto tulevaisuuden rakentajille ja toivon tekijöille
Sininen pallo -ympäristöpalkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2021 lähtien. 100 000 euron palkinnon rahoittavat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Svenska litteratursällskapet i Finland SLS tasaosuuksin. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.
Tänä vuonna palkinto myönnetään Suomessa toimivalle ryhmälle tai henkilöille, jotka omilla ratkaisuillaan edistävät ylikulutuksen vähentämistä. Kyseessä voi olla esimerkiksi uusi teknologia, sosiaalinen innovaatio tai kulttuurista muutosta edistävä teko, joka tähtää planeetan rajoihin mahtuvan elämän, yhteiskunnan, käyttäytymisen tai yritystoiminnan edistämiseen.
Ehdokkaat palkinnon saajaksi valitsee vuosittain vaihtuva asiantuntijaryhmä. Apuna oli tänä vuonna lähes 50 ehdotuksen lista, joka kerättiin open call -menettelyllä touko-kesäkuussa 2024. Tänä vuonna asiantuntijaryhmään kuuluvat Fiskars Groupin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Kati Ihamäki, ympäristöteemoihin erikoistunut toimittaja Riikka Suominen ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori Michael Lettenmeier. Päätöksen voittajista teki palkintolautakunta, johon kuuluu palkintoa rahoittavien säätiöiden edustajia.
Aiempina vuosina Sininen pallo -palkinnon ovat saaneet kasviproteiinien Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjät, kierrätystekstiileistä valmistettavan Infinna-kuidun kehittäjät sekä nouto- ja pikaruoka-alan kestävyyttä edistävän Kamupakin perustajat.
—
Otteita palkintoperusteluista
Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti), palkintosumma: 40 000 euroa
Palkintolautakunnan mukaan Eetti ry:n toiminnan pääteemat, joissa vaaditaan vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta, edistetään yritysvastuulainsäädäntöä, vähennetään kuluttamista sekä kasvatetaan tiedostavia nuoria, sopivat kaikilta osin erittäin hyvin Sininen pallo -palkinnon tavoitteisiin. Eetti haluaa muuttaa koko yhteiskunnan asennetta: kuluttamista ja tuotantoa on vähennettävä merkittävästi. Lisäksi Eetti pyrkii kehittämään yhteiskunnan painopistettä kulutuskeskeisyydestä kohtuuajatteluun ja auttaa kuluttajia keskittymään oikeisiin valintoihin esimerkiksi antamalla vinkkejä, miten viherpesun voi tunnistaa.
Aku Varamäki, Sissi Penttilä ja Julia Thurén, palkintosumma: 15 000 euroa kullekin
Viiden vaatteen vuosi -haaste on viestintäkampanja, joka kannustaa sekä kuluttamaan vähemmän mutta myös pitämään parempaa huolta jo olemassa olevista vaatteista esimerkiksi huoltamalla ja korjaamalla niitä. Kampanja on ollut näkyvästi esillä erityisesti sosiaalisessa mediassa ja siihen on osallistunut yli tuhat ihmistä. Haasteen kehittäjät Aku Varamäki ja Julia Thurén sekä tietokirjailija Sissi Penttilä ovat vastuullisuuskysymyksiin keskittyneitä sosiaalisen median vaikuttajia. Palkintolautakunnan mukaan haaste ja samaan teemaan liittyvä kirja Planetaarinen vaatekaappi (Gummerus 2024) ovat erinomaisia esimerkkejä onnistuneesta viestintäkampanjasta, jossa tartutaan vakavaan aiheeseen myönteisellä ja ratkaisukeskeisellä tavalla.
Circutus Oy:n perustaja Lotta Lilja, palkintosumma: 15 000 euroa
Vertaisvuokraamisen digitaalinen palvelualusta Circutus mahdollistaa tavaroiden yhteiskäytön, jakamistalouden ja kestävän kuluttamisen. Palvelun kautta tuodaan esiin uutta ajattelua: kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan tavaroita voi myös lainata. Vertaisvuokraaminen lisää myös ihmisten keskinäistä luottamusta. Palkintolautakunnan mukaan Circutus-palvelu erottuu muista vertaisvuokraamiseen liittyvistä palveluista erityisesti toimivalla käyttöliittymällään ja innovatiivisella toimintamallillaan, jossa yhdistykset ja urheiluseurat voivat kerätä varoja toimintaansa vuokraamalla tavaroita Circutuksen kautta.