Här är vårens böcker

I vår ger vi ut en antologi om finlandssvensk antifascism på 1920–1950-talet och Salla Leponiemis biografi om den länge bortglömda konstnären Elin Danielson-Gambogi. Två nya böcker utkommer i den populärvetenskapliga serien Värt att veta: Mats Bergman har skrivit om propaganda och Alexandra Middleton om Arktis. I maj utkommer Victor Wilsons För kunskap och kultur, som samlar SLS 140-åriga historia mellan två pärmar.

Bläddra i vår broschyr.

 

Finlandssvensk antifascism. Politik, debatt och litteratur 1920–1950 red. Anders Ahlbäck, Matias Kaihovirta & Ylva Perera (april)

Från godsägaren Ernst von Born och socialisten Gudrun Mörne till dramatikern Hagar OlssonFinlandssvensk antifascism lyfter fram dem som mobiliserade till motstånd under högerextremismens frammarsch på 1920- och 1930-talet. De svenskspråkigas aktivism syntes i dagspressen, partipolitiken, skönlitteraturen och skolungdomsrörelsen, genom politiska pamfletter, kritisk nyhetsrapportering, revyer och essäistik.

Utan konsten inget liv. Elin Danielson-Gambogi 1861–1919 av Salla Leponiemi (juni)

Elin Danielson-Gambogi hörde till de skickligaste konstnärerna under den finska konstens guldålder. Hon målade på Åland, i Paris, Bretagne och i Italien, där hon mötte sin blivande make, konstnären Raffaello Gambogi, och slog sig ner. Hennes internationella genombrott var nära, men det ödelades av en svår äktenskapskris. Efter första världskriget bröts kontakten så småningom till Finland och Elin och hennes konst glömdes bort i decennier. Varför gick det så?

För kunskap och kultur. Svenska litteratursällskapet i Finland 1885–2025 av Victor Wilson (maj)

SLS grunduppdrag från 1885 står sig fortfarande: att samla in, utforska och sprida kunskap om språk, kultur, litteratur och historia på svenska i Finland. Vad har hänt sen dess? Eldsjälar har kommit och gått, finanskriser har slagit till, kulturdebatter har blossat upp och nya initiativ har ritat om kartan för ett stadigt växande samfund. För kunskap och kultur breddar bilden av SLS 140-åriga historia.


Värt att veta-serien

Värt att veta är kompakt och lättläst populärvetenskap på 60 sidor. I varje bok tar sig en forskare an ett tankeväckande tema. Vi ger ut fyra nya böcker per år.

Propaganda av Mats Bergman (mars)

Ordet propaganda odlas flitigt i medier och offentlig debatt i en tid där eskalerande krig och digital manipulation fyller nyhetssidorna. Hur skiljer sig dagens informationspåverkan från historisk krigspropaganda, eller public relations från reklam? Är propagandan alltid förkastlig, eller kan den användas också för ”goda” ändamål?

Arktis av Alexandra Middleton (maj)

Milsvida isvidder och strövande isbjörnar, en avlägsen plats höljd i mystik – det är sinnebilden av Arktis för många. I själva verket är Arktis närmare än vi tror, och påverkar oss alla. Alexandra Middleton diskuterar Arktis i förhållande till klimatförändringen, geopolitiken, den globala ekonomin – och, sist och slutligen, mänsklighetens framtid.


Musik

Tidskriften Folk och musik innehåller texter om folkdans och folkdansforskning och publiceras gratis på fom.journal.fi. I årets nummer medverkar bland andra Mats Nilsson, Petri Hoppu, Anne Margret Fisk, Elina Seye och Sofia Joons.

 

För recensionsexemplar eller mera information om vår utgivning, kontakta Hanna Riska, försäljningsansvarig, hanna.riska@sls.fi eller +358 40 558 2096.