Opettaja Erik Orre Pirttikylässä, 1962. Kuva: Rafael Olin. SLS/Rafael Olins fotosamling

Pedagogiset materiaalit

Tuotamme pedagogisia kokonaisuuksia, täydentävää opetusmateriaalia ja valmiita tehtäviä opettajien käyttöön.

Kaikki kokonaisuudet perustuvat arkistoaineistoihin ja soveltuvat hyvin esimerkiksi historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja ruotsin kielen opetukseen. Niitä voi käyttää myös kulttuuriperinnön, arkistotuntemuksen ja lähdekritiikin opetukseen. Tule käymään, lainaa tai lataa käyttöösi!

Käytännön arkistotietoa ryhmille

Arkistot käytännössä -kurssi sopii hyvin lukiolaisille ja yliopisto-opiskelijoille. Kurssilla työskennellään ryhmissä alkuperäisten aineistojen parissa. Kurssin aikana keskustellaan arkiston tehtävästä ja sisällöstä, arkistojen käytöstä ja lähdekritiikistä. Opimme myös arkistossa asioimiseen ja arkistoaineiston tutkimiseen liittyviä käytäntöjä. Maksuton kurssi kestää noin 90 minuuttia. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Koululaukku

Lainattava koululaukku on arkistoaineistoon perustuva materiaalipankki, joka kertoo 1900-luvun yhteiskunnallisesta kehityksestä. Laukkuun kuuluu kolme teemakokonaisuuttaa, joita peilataan arkistoaineistoon. Laukku sopii ryhmätyöskentelyyn ja se lainataan kouluille maksutta.

Varaa laukku osoitteesta
arkivet@sls.fi.

1918

1918 – Minä olin siellä on arkistoaineistoon perustuva kaksikielinen oppimateriaali, joka valaisee sisällissodan vaikutuksia yksittäiseen ihmiseen ja koko yhteiskuntaan. Arkistoaineiston lisäksi materiaali sisältää ohjeita ja tietoa lähdekritiikistä.

Oppimateriaali on SLS:n ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyötä.

1918-sivusto koostuu kahdesta toisiaan tukevasta kokonaisuudesta:

  • 1918 – Minä olin siellä -oppimateriaali, joka on ladattavissa PDF-muodossa
  •  Vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä digitoitu arkistoaineisto

Krigets barn

Oppimateriaali Krigets barn käsittelee sota-aikaa 1939–1945 suomalaisten lasten näkökulmasta. Sota-ajan lapset pääsevät ääneen kouluaineiden, piirustusten, kirjeiden, päiväkirjamerkintöjen ja muiden kokoelmista löytyvien asiakirjojen kautta. Niiden avulla piirtyy kattava kuva sodanaikaisesta suomalaisesta arjesta ja Ruotsiin lähetettyjen sotalasten elämästä.

Namnen i våra städer

Sivustolla voi tutustua Kokkolan, Loviisan, Vaasan, Turun, Maarianhaminan, Tammisaaren, Helsingin ja Porvoon kaupunkien epävirallisiin ruotsinkielisiin paikannimiin. Sivustolla voi myös itse jakaa tietoja paikallisesta nimistöstä.  

Sivustoa voi käyttää esimerkiksi luokassa keskustelun ja opetuksen lähtökohtana. Sivustolla on myös yläkoulu- ja lukioikäisille sopivia valmiita tehtäviä.

Finna Luokkahuone

Finna Luokkahuoneeseen on koottu museoiden, arkistojen ja kirjastojen tuottamia opetuskokonaisuuksia.

Opettajat voivat valita Finna Luokkahuoneesta peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmaan sopivia materiaalipaketteja. Materiaalipaketteja voidaan käyttää monissa eri oppiaineissa ja opintokokonaisuuksissa.

SLS on tuottanut opetuskokonaisuudet, jotka käsittelevät Edith Södergrania, muuttuvaa kaupunkiympäristöä, lähiympäristön paikkoja, menneisyyden leikkejä, suojeluskunnan toimintaa ja eläinlääkäri Bernhard Åströmin elämää 1900-luvun alun Suomessa. SLS on tuottanut myös äänikokonaisuuden ”Kuuntele suomenruotsalaisia murteita sekä puhekieltä”.

Finna Luokkahuonetta täydennetään jatkuvasti uusilla kokonaisuuksilla.

Aihealueet sivustolla gratis.laromedel.fi

Kiinnostaako sinua esimerkiksi maastamuutto, Helsingin olympialaiset 1952, kierrätys toisen maailmansodan aikana tai hyvinvointiyhteiskunnan synty? SLS on koostanut 12 arkistoaineistoon perustuvaa temaattista kokonaisuutta, jotka luovat pieniä kurkistuksia historian vaiheisiin. Kokonaisuuksiin kuuluu kuvia, asiakirjoja ja tehtäviä. Niissä kerrotaan myös, miltä arkistoaineisto näyttää ja minkälaisen lisän se voi tuoda tulkintaamme menneestä.

Teemakokonaisuuksia voi käyttää sekä itsenäisesti että Schildts & Söderströmsin opetussarjan I tiden rinnalla.

Zacharias Topelius sivustolla gratis.laromedel.fi

Topelius för lågstadiet” on peruskoulun 5. ja 6. luokille suunnattu verkkosivusto, joka perustuu kirjailija Zacharias Topeliuksen teksteihin. Sivuston ruotsinkieliset teemakokonaisuudet sopivat ruotsin kielen oppituntien lisäksi myös historian, musiikin ja kuvataiteen opetukseen.

”Topelius för gymnasiet” on suunnattu yläkoulujen historian ja ruotsin kielen opettajille. Topeliuksen teksteihin perustuvat teemakokonaisuudet tekevät 1800-luvusta elävän ja oppilaita kiinnostavan.

Opetusmateriaalin on tuottanut Schildts & Söderströms Läromedel yhteistyössä SLS:n kanssa.

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä