Poliskontroll på landsväg i Österbotten, 1963. Foto: Rafael Olin. SLS/Rafael Olins fotosamling

Insamlingar och frågelistor

Du kan vara med om att skapa morgondagens kulturarv.

För att dokumentera kulturyttringar och samhällsfenomen i samtiden gör vi aktiv insamling bland annat genom intervjuer, fotografering och frågelistor på webben. Äldre och nyare material samlas in genom upprop där vi efterlyser olika typer av dokument. 

Pågående insamlingar

Korsholms uf:s tonårsorkester spelar under föreningens månadsmöte, 7.3.1963. Fotograf: Rafael Olin.

Musicerande i barn- och ungdomen

Har du musicerat som ung eller har du barn som har musik som hobby? Om du är ung och har musik som hobby idag, hur musicerar du? Vi vill nu gärna höra dig berätta om ditt musicerande, vilka instrument som spelats eller om du har sjungit.
 

Frågelistan söker svar på frågor om tradition, stabilitet, förändring och utveckling. Har sättet att utöva musik som hobby under uppväxten förändrats från generation till generation, finns det skillnader eller likheter mot idag?

Vaggvisor och godnattsånger

Vi efterlyser alla slags vaggvisor och godnattsånger! Vi vill veta mer om vad som sjungs idag, men också om vad som sjöngs förr. Vi vill höra om vad du själv sjunger, men också om vad andra sjungit för dig. Inte minst vill vi veta vilka språk du sjunger på och hur du lärt dig sångerna. Finns det även andra situationer där vaggvisor sjungs, och har du andra nattningsritualer?

Berätta om språken i ditt liv!

Många människor i Finland möter dagligen flera olika språk. Finland har två nationalspråk och ett flertal språk som är tryggade enligt lagen samt många andra språk som används och talas som förstaspråk, andraspråk eller som främmande språk.

Vi samlar nu in berättelser för att dokumentera två- och flerspråkighet. Berätta för oss om dina språk och din språkliga identitet! Vilka språk använder du och hur förhåller du dig till dem? Vi är intresserade av alla livsskeden och sammanhang.
 

Vetenskapens historia i Finland

Insamlingen är en del av projektet Vetenskapens historia i Finland. Syftet är att dokumentera hur vetenskapen i Finland har utvecklats inom olika discipliner. De disciplinära perspektiven bygger på forskarnas egna beskrivningar av det ämnesområde som de är experter på. Forskarnas erfarenheter är en värdefull källa för att studera vetenskapens utveckling.

Läs om våra senaste insamlingar

Tecknad illustration av en ros drake som läser bok, håller i en mobiltelefon och en spelkonsol.

Mina fiktiva världar (2023)

I vår frågelista Mina fiktiva världar ville vi ha svar på hur unga konsumerar fiktion i olika former. Frågelistan riktades primärt till svenska gymnasier och totalt 110 personer svarade. De äldre frågelistsvararna läser gärna och ofta skönlitteratur men den yngre generationen ägnar sin fritid åt annat. Trots att majoriteten av de yngre informanterna vuxit upp med en högläsande förälder har läsningen ändå fallit bort i många fall. 

Amatörteater (2022–2023)

Amatörteater, en verksamhet som finns med på Unescos nationella lista över levande kulturarv, är mycket populär i Finland. När SLS arkiv dokumenterade amatörteater i Svenskfinland var utgångspunkten att insamlingen skulle vara så bred och mångsidig som möjligt.

Formella och familjära hälsningar (2023)

Det blev ett rikt och mångsidigt material när SLS genomförde insamlingen Formella och familjära hälsningar. Hela 239 personer i alla åldrar besvarade frågelistan och berättade om hur de hälsar i både mer officiella sammanhang och i den allra närmaste kretsen.

Berättelser om bilen (2022)

Vad betyder bilen för dig? Med den frågan vände sig SLS till allmänheten sommaren 2022. Bilen är både älskad och hatad, men det är de varma känslorna som dominerar hos dem som svarade på frågelistan. Insamlingen uppmärksammade att det var 60 år sedan regleringen av bilimport avskaffades i Finland 1962.

Resor och kontakt över Kvarken (2022)

Hösten 2022 publicerade SLS, i samarbete med Svenska Yle, frågelistan Resor och kontakt över Kvarken. De 34 svar som inflöt berättar om det naturliga med en förbindelse där avståndet mellan Finland och Sverige är som kortast, blandat med minnen av nöjesfärjorna, stormar och svenska livsmedel.

Krig i Ukraina – krig i Europa & Finland och Nato – nu skrivs historia (2022)

Äntligen verkade coronapandemin ge vika och världen kunde bli som vanligt igen. Men plötsligt kom nästa kris, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och i media byttes läkare och virologer ut mot militärer och utrikespolitiska experter. Svaren på SLS frågelistor om kriget och Nato vittnar om både oro och solidaritet.