Svenska litteratursällskapet i Finland > Medel för svenskspråkig kurslitteratur
Vasa avdelning vid Helsingfors universitet (senare Vasa nation), 1917. Fotograf: Erik Hägglund. SLS/Erik Hägglunds fotosamling
Genom en enkät riktad till universitetspersonal kartlade vi hösten 2023 behovet av svenskspråkig kurslitteratur som berör finländska förhållanden och som därmed inte täcks av den kurslitteratur som utkommer i Sverige. Kartläggningen visar att det finns ett stort behov av svenskspråkig kurslitteratur vid universiteten och högskolorna.
Vi utlyser en gemensam fondsatsning med syfte att producera ny svenskspråkig kurslitteratur samt komplettera, uppdatera och översätta redan existerande kurslitteratur till svenska. Kurslitteraturen bör ämnesmässigt beröra finländska förhållanden och kan riktas till alla utbildningsnivåer inom universitet och högskolor.
Medlen är öppna att sökas av undervisande personal och forskare inom humaniora och samhällsvetenskaper samt närliggande ämnen som till exempel juridik, teologi och pedagogik.
Medlen kan sökas av forskare och universitetspersonal som har disputerat. En icke-disputerad doktorand kan söka om förhandsgranskarna har förordat disputationstillstånd.
Medlen beviljas för befattningar som förläggs till ett universitet i Finland enligt den sökandes önskemål. Den sökande ska på förhand överenskomma om detta med universitetet i fråga. Befattningarna kan vara mellan 6 och 10 månader, de kan vara på heltid eller deltid (minst 40 %). Den maximala arbetstiden för en ansökan är därmed 10 månader heltidsarbete.
Ansökan kan göras av en enskild person eller av en projektledare för en projektgrupp. En projektgrupp blir aktuell ifall flera personer önskar producera ny kurslitteratur eller bearbeta och översätta redan befintlig kurslitteratur tillsammans. I dessa fall kan befattningen fördelas över flera sökande inom ovannämnda ramar (10 månader heltidsarbete för hela projektet). Ansökan lämnas in av en projektledare och medlen beviljas till det universitet eller den högskola som projektledaren har uppgivit i ansökan. Universitetet eller högskolan blir arbetsgivare för projektledaren men de övriga forskarna i projektet kan vara knutna till andra universitet eller högskolor i Finland eller i andra länder.
Ansökningstiden är 1–30 april 2025.
Logga in i SLS elektroniska ansökningssystem som organisation (universitet). När ansökningsrundan är öppen kan du läsa igenom ansökningsformuläret via funktionen ”Förhandsvisa ansökningsformulär” innan du börjar fylla i ansökan.
Skriv din ansökan på svenska.
Fyll i det huvudsakliga ämnesområdet för kurslitteraturen.
Närmare anvisningar finns i ansökningsformuläret. Arbetsplanen är en del av ansökningsformuläret och består av följande delar: ansökans syfte, motivering till varför kurslitteraturen behövs, motivering till varför den/de sökande är lämpad/e att utföra arbetet, kurslitteraturens innehåll och format, preliminär disposition.
Bifoga intyg över din doktorsexamen. En icke-disputerad doktorand bör bifoga förhandsgranskarnas förordande utlåtanden till sin ansökan.
Månadslön inklusive sociala kostnader utgående från lönevillkoren vid det universitet eller högskolan som den sökande är knuten till eller vill förläggas till. Uppge även om det uppstår övriga kostnader, vilka de är och summan för dem. Overheaden som går till universitetet behöver inte uppges här.
Meritförteckningen ska följa Forskningsetiska delegationens principer, se Modell till meritförteckning för forskare.
Gör upp förteckningen enligt Finlands Akademis anvisningar, se Publikationsförteckning.
Dekanens eller avdelningschefens samtycke.
Ansökningarna utvärderas av SLS forskningsnämnd som föreslår vilka som väljs. SLS vetenskapliga råd fattar beslut om vem som får befattningarna under hösten 2025.
Vi meddelar om din ansökan antagits eller avslagits per e-post. Vi motiverar eller kommenterar varken positiva eller negativa beslut.
För de ansökningar som antas ingår SLS ett avtal med universitetet eller högskolan där arbetet utfört. I avtalet fastställs bland annat kraven på den kurslitteratur som produceras inom befattningen samt överförs manuskriptets ekonomiska upphovsrättigheter till SLS. Den sökande förbinder sig även till att vid behov uppdatera materialet, ifall t.ex. lagändringar påverkar innehållet i hög grad.
Kontakta stipendiekoordinator Tara Nyberg, tara.nyberg@sls.fi.
Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors