Miljöpriset Blå globen tilldelas Eetti rf, initiativtagarna till Fem plagg per år och grundaren av Circutus

Årets Blå globen-pris delas ut till tre initiativ och aktörer som på olika sätt strävar efter att minska överkonsumtion. Priset tilldelas Eettisen kaupan puolesta rf (Eetti), som främjar hållbar och etisk handel och konsumtion, fackboksförfattarna och initiativtagarna till utmaningen Fem plagg per år Sissi Penttilä, Julia Thurén och Aku Varamäki, samt Lotta Lilja, grundaren av peer-to-peer-uthyrningstjänsten Circutus. Eetti rf belönas med 40 000 euro och de övriga pristagarna med 15 000 euro var.

Blå globen är ett miljöpris som har delats ut sedan 2021 och som lyfter fram betydande insatser för att bevara vår gemensamma planet och motverka den ekologiska krisen. Temat för årets miljöpris är åtgärder för att minska överkonsumtion.

I prismotiveringarna uppmärksammas tre olika sätt att påverka konsumtionsvanor. Miljöpriset lyfter fram ett långsiktigt organisationsarbete, en effektiv kommunikationskampanj och en ny typ av affärsverksamhet.

– Vi vill med hjälp av priset belysa olika sätt att bemöta problem som överkonsumtionen orsakar. Alla pristagare utför på sitt eget sätt ett viktigt arbete mot samma mål, nämligen att minska överkonsumtionen, säger Jonas Lång, kanslichef på Svenska litteratursällskapet i Finland och medlem i prisnämnden.

Bakom miljöpriset Blå globen finns tanken att trots de hot som vår planet står inför, är det fortfarande möjligt att förändra vårt beteende så att de skadliga effekterna av överkonsumtionen inte hotar framtida generationers möjligheter till ett gott liv.

– Särskilt inför julen är det bra att tänka på att göra konsumtionsval som stöder planetens hållbarhet. Det finns mycket information tillgänglig och vi hoppas förstås att så många som möjligt tar del av det arbete som belönas med miljöpriset i år, säger Lång.

Priset delas ut den 4 december kl. 17–19 vid en prisceremoni på Tankehörnan vid Helsingfors universitet (Universitetsgatan 4, 00100 Helsingfors). Moderator för det tvåspråkiga evenemanget är journalisten Annika Damström. Evenemanget kan även följas på distans på adressen www.sls.fi.

Prismotiveringarna finns i förkortad form längst ner, och i sin helhet som bilaga.

Ett pris för dem som bygger en mer hållbar framtid och skapar hopp

Miljöpriset Blå globen har delats ut sedan 2021. Priset på 100 000 euro finansieras till lika delar av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

I år delas priset ut till grupper eller personer i Finland som hittat lösningar för att minska överkonsumtion. Det kan vara fråga om ny teknik, sociala innovationer eller kulturella förändringar som bidrar till att skapa ett samhälle som främjar ett sätt att leva och verka som ryms inom de ramar vår planet klarar av.

Kandidaterna till priset väljs ut av en expertpanel som tillsätts årligen. I år hade panelen till sin hjälp en lista med nästan 50 nomineringsförslag som samlades in genom en öppen utlysning under maj och juni 2024. Årets expertpanel består av Kati Ihamäki, hållbarhets- och samhällsrelationschef på Fiskars Group, Riikka Suominen, journalist specialiserad på miljöfrågor, och Michael Lettenmeier, forskardoktor vid Helsingfors universitet. Det slutliga beslutet om årets pristagare fattades av en prisnämnd bestående av representanter för de stiftelser som finansierar priset.

Pristagarna under tidigare år har varit utvecklarna av växtproteinerna Härkis och Nyhtökaura, utvecklarna av den återvunna textilfibern Infinna samt grundarna av företaget Kamupak, som utvecklade hållbara hämtmatsförpackningar.

Utdrag ur prismotiveringarna:

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti)
Prissumma: 40 000 euro

Enligt priskommittén passar Eetti rf:s huvudteman, att kräva hållbarhet inom kläd- och elektronikindustrin, att främja lagstiftning kring företagsansvar, att minska konsumtionshetsen och att fostra medvetna unga, väl ihop med målsättningarna för Blå globen-priset. Eetti vill förändra hela samhällets attityd – både konsumtion och produktion måste minskas avsevärt. Dessutom strävar Eetti efter att skifta samhällets fokus från konsumtion till måttfullhet och hjälper konsumenter att göra kloka val, till exempel genom att ge tips på hur man kan känna igen gröntvättning.

Aku Varamäki, Sissi Penttilä och Julia Thurén
Prissumma: 15 000 euro var

Utmaningen Fem plagg per år är en kommunikationskampanj som uppmuntrar både till att konsumera mindre och att ta bättre hand om de kläder man redan har, till exempel genom att underhålla och reparera dem. Kampanjen har varit synlig särskilt i sociala medier och har engagerat över tusen personer. Utmaningens initiativtagare Aku Varamäki och Julia Thurén samt fackboksförfattaren Sissi Penttilä är influerare med fokus på hållbarhetsfrågor. Enligt prisnämden är utmaningen och den relaterade boken Planetaarinen vaatekaappi (Den planetariska garderoben, Gummerus 2024) utmärkta exempel på en lyckad kommunikationskampanj som tar itu med ett allvarligt ämne på ett positivt och lösningsorienterat sätt.

Circutus Oy:s grundare Lotta Lilja
Prissumma: 15 000 euro

Den digitala plattformen för peer-to-peer-uthyrning, Circutus, möjliggör gemensamt utnyttjande av olika slags produkter, delningsekonomi och hållbar konsumtion. Genom tjänsten främjas ett nytt tänkesätt där man inte behöver äga allt själv, utan man kan i stället dela eller låna de produkter man behöver. Peer-to-peer-uthyrning ökar även människors ömsesidiga förtroende. Enligt priskommittén utmärker sig Circutus från andra liknande uthyrningstjänster särskilt genom sitt användarvänliga gränssnitt och sin innovativa affärsmodell, där föreningar och idrottsklubbar kan samla in medel till sin verksamhet genom att hyra ut varor via tjänsten.

Pressbilder: