Två arkivhelheter från SLS valdes till Unescos nationella världsminnesregister

De finlandssvenska modernisternas arkiv och SLS publikationssamling har valts att ingå i Unescos nationella världsminnesregister. Registret samlar dokumentärt och skriftligt kulturarv av exceptionell betydelse, där bevarandet av handlingarna har stor betydelse för samfund, kulturer, nationer, stater eller hela mänskligheten.

Unescos världsminnesprogram skyddar och främjar tillgängligheten av kulturarv i Finland och i världen. Finlands nationalkommitté upprätthåller det nationella världsminnesregistret, en samling av nationellt betydelsefulla kulturarv. Av de sex nya objekten i registret som offentliggjordes den 16 september ingår två från SLS samlingar.

De finlandssvenska modernisternas arkiv

Författarna Edith Södergran (1892–1923), Hagar Olsson (1893–1978), Elmer Diktonius (1896–1961), Gunnar Björling (1887–1960), Rabbe Enckell (1903–1974) och Henry Parland (1908–1930) är de mest centrala finlandssvenska modernisterna. Deras verk kännetecknas av en fri rytm, avsaknad av rim, ett nyskapande bildspråk och vokabulär, en vidgad motivkrets och en banbrytande struktur. De finlandssvenska modernisterna har haft ett betydande inflytande på utvecklingen av den svenskspråkiga moderna litteraturen i Finland och på modernismens uppkomst och utveckling i Finland och Sverige. I SLS arkiv finns Edith Södergrans, Elmer Diktonius, Rabbe Enckells och Henry Parlands arkivmaterial. I arkivsamlingarna vid Åbo Akademis bibliotek finns Hagar Olssons och Gunnar Björlings arkivmaterial. Helheten omfattas av författarnas originalmaterial, bland annat manuskript, brev och fotografier.

SLS publikationssamling

SLS har gett ut vetenskaplig litteratur sedan 1886. Publikationssamlingen, som kompletteras kontinuerligt, omfattar för närvarande cirka 1000 tryckta och digitala verk. Samlingen är den huvudsakliga publikationskanalen för svenskspråkig humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Finland. Verken som ingår i samlingen täcker ett brett spektrum av ämnen från dialektforskning och folkdiktning till källutgåvor av arkivmaterial och historisk forskning. Det gemensamma temat för publikationssamlingen är det svenska i Finland.

–  Det är en stor ära att dessa två viktiga arkivhelheter nu är en del av det nationella världsminnesregistret. Det visar på deras bestående värde som en del av vårt gemensamma kulturarv, säger SLS arkivchef Kristina Linnovaara.

Totalt ingår 25 arkiv- och bibliotekshelheter i det nationella världsminnesregistret, och i fem av dem finns material från SLS arkiv. Förutom de finlandssvenska modernisternas arkiv och SLS publikationssamling ingår Zacharias Topelius och Albert Edelfelts arkivmaterial samt de äldsta folkloristiska, etnografiska och språkliga samlingarna från 1874–1939 i registret.

Pressbilder: